Jezelf zijn binnen de lijntjes

In de aflevering ´Dienders´ van afgelopen donderdagavond is Viggo me opgevallen. Voordat Viggo bij de politie werd aangenomen, was hij een soort van ´straatschoffie´, zoals één van de trajectbegeleider hem in deze aflevering noemt. Viggo vertelt dat hij vroeger veel op straat is aangesproken en dat er vaak naar zijn legitimatie is gevraagd. Nu hij bij de politie in opleiding is, weegt hij heel bewust af, hoe hij mensen op straat aan wil spreken. Namelijk op de manier zoals hij zelf aangesproken zou willen worden. Hij laat heel mooi zien dat hij de aansluiting kan vinden bij de mensen die hij aanspreekt en de mensen die door hem staande gehouden worden. Viggo spreekt de taal van de straat.

Tijdens zijn gesprekken met de trajectbegeleiders wordt Viggo telkens aangesproken op zijn verleden. Er heeft ook een incident plaatsgevonden waarbij een vriend van Viggo is aangehouden. Viggo geeft aan dat hij hier niets mee te maken heeft. Hij heeft inmiddels alle banden met zijn vrienden uit het verleden verbroken en toch wordt hij bij ieder gesprek aangesproken op zijn verleden. Ondanks dat één van de trajectbegeleiders uitspreekt dat het amicale gedrag van Viggo ook zijn grootste kracht is op straat. Wat maakt dat de focus blijft op wat er niet is in plaats van wat er wel is? Viggo zou er slecht uitzien, te veel vruchtensap drinken en in vergaderingen bijna in slaap vallen.                                                                       Zou het de angst zijn dat hij toch af zal glijden of is ons brein zo ingericht dat we vaak de focus hebben op wat negatief is in het leven?

Wat ik knap vind aan Viggo, is dat hij ondanks de focus op zijn gedrag en zijn achtergrond, hij heel goed bij zichzelf weet te blijven. Hij heeft de banden met vroeger gebroken, hij heeft de keuze gemaakt niet naar een hardcore feest te gaan omdat er vrienden bij zijn die gebruiken. Daarnaast wil hij ook blijven wie hij in essentie is. Je hoef je volgens hem niet autoritair op te stellen om medewerking van de mensen op straat te krijgen. Het kan ook op een andere manier. Het gaat om ‘levelen’ met de ander. Door middel van een goed gesprek krijg je vaak meer voor elkaar.
Hoe sterk is de uitspraak van Viggo: ‘Wanneer ik binnen de lijntjes blijf, gaat niemand mij vertellen of ik te amicaal ben of niet. Ik wil mezelf blijven’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *