meditatie icoon

Meditatie

Waarom meditatie?

In de snelle hedendaagse wereld wordt er veel van ons verwacht. Ons brein wordt overspoeld met prikkels en de wereld raast als een malle door, waardoor ons brein veel gevoeliger is geworden voor overbelasting. En naast al dat werk wat ons brein heeft te verstouwen zijn we ook nog eens verleerd om te voelen. Met name om te voelen wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Wanneer we weer leren luisteren naar ons lichaam, leren we beter onze grenzen aan te geven.

Meditatie zorgt ervoor dat het brein tot rust kan komen. En na enige oefening kan meditatie ervoor zorgen dat je gezondheid verbetert. De hoge bloeddruk normaliseert, hart en vaatziekten verbeteren, stress verdwijnt. Dwangmatig gedrag met betrekking tot eten, drinken, seks hebben en geld uitgeven neemt af.

Met name bij traumatische ervaringen en bij burn-out is meditatie een manier om weer bij ons zelf te komen

Wil je ook leren mediteren maak dan gerust een afspraak. Het kan in groepsverband maar ook privé.

Wat is Meditatie?

Hier zijn verschillende uitleggen over. Wat mij betreft is meditatie de volle aandacht geven aan het moment waar in je nu zit. Het bewust een moment pakken van stilte waarin je observeert wat er gaande is in je lijf en in je geest. Dit kan op verschillende manieren.

Een paar voorbeelden zijn:

  • Stil te gaan zitten of liggen en je te focussen op je ademhaling en hierbij tot 100 tellen. Iedere in- en uit ademhaling is een tel. Dit lijkt heel makkelijk maar je ego zal er voor zorgen dat er allerlei gedachten langskomen en het zal je proberen af te leiden van je telling. Door steeds weer terug te gaan naar je opdracht om te tellen, wordt je mind uiteindelijk rustig.
  • Stil te gaan zitten of liggen en je focussen op een mantra. Een mantra kan zijn; ‘ik adem in en ontspan, ik adem uit en glimlach. Door je mind te laten focussen op je mantra wordt hij uiteindelijk rustig.
  • Stil te gaan zitten of liggen en te visualiseren dat je op een plek bent die voor jou veilig, rustig of ontspannend voelt.
  • Een wandelmeditatie. Dat is lopen zonder een doelstelling te hebben. Gewoon heel bewust je ene voet voor de andere zetten in harmonie met je ademhaling.

Geleide meditaties

Levenswiel met muziek
Levenswiel
Geleide bodyscan meditatie