EMDR

Pas heb ik een cliënt behandeld die last had van paniek aanvallen. Een paniek aanval is niet zomaar iets. De cliënt heeft echt het gevoel dat zijn laatste uur geslagen heeft. Je krijgt het koud wordt misselijk en dizzy en je denkt echt letterlijk dat je dood gaat. Een vreselijk moment om mee te maken.

Het goede nieuws is dat je deze paniek aanvallen vrij eenvoudig op kunt lossen met EMDR.

Tijdens de EMDR sessie kwam ik er achter dat ons ego ons soms voor de gek kan houden, door niet het juiste te vertellen. Ik kwam erachter toen de cliënt vertelde dat hij tijdens de oogbewegingen zat te denken wat er allemaal kon gebeuren als hij echt neer zou vallen.

Dit was voor mij het signaal dat het werkgeheugen niet genoeg belast was. Zelfs niet met de belasting van 3 zintuigen. Ik besloot een extra opdracht te geven aan de cliënt. Het lampje van de lichtbalk kon veranderen in verschillende kleuren. Door de cliënt de opdracht te geven, telkens de kleur te benoemen die het lampje kreeg, kon hij niet meer nadenken over zijn traumatische ervaring. Hierdoor zakte de emotie en de spanning tot 0.

Waar ik in het begin naar een angstig en verdrietig gezicht zat te kijken, keek ik nu ineens naar een ontspannen gezicht met een brede grijns.

Hoe tof is het dat je je zo bevrijd kunt voelen na een EMDR sessie. Dankbaar dat ik hier mijn steentje aan bij kan dragen.

 

Schrijf een reactie