Traumaverwerking

Trauma’s maken deel uit van ons leven, dat is een feit. Maar dat wil niet zeggen dat je er een leven lang last van hoeft te hebben!

Na een trauma wordt de wereld ervaren door een ander zenuwstelsel. Alle energie gaat naar het onderdrukken van de innerlijke chaos, waardoor je nauwelijks in staat bent om spontaan aan het leven deel te nemen. De pogingen die worden gedaan om de ondraaglijke fysiologische reactie te onderdrukken, kunnen leiden tot een aantal lichamelijke- en psychische klachten, waaronder:

  • Fibromyalgie
  • Chronische vermoeidheid
  • Andere auto-immuunziektes
  • Angstklachten
  • Depressie
  • Hulpeloosheid
  • Nachtelijke verschrikkingen

Wanneer je getraumatiseerd bent zit je letterlijk in een gevangenis, wordt je herhaaldelijk bang gemaakt en in bedwang gehouden, door je eigen hardnekkige fysiologische reacties en door de angst voor die reacties en emoties. Daarom is het essentieel om het geheel te behandelen: lichaam, hersenen en geest. Dan kun je bevrijd worden van de gedrag- en denkpatronen waarin je vastzit.

Ik Moed gebruikt bij traumaverwerking het lichaam als gids met daarnaast o.a. EMDR

 

EMDR

EMDR betekent letterlijk, Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapeutische behandelmethode, voornamelijk toegepast bij slachtoffers van eenmalige traumatische gebeurtenissen, zoals verkrachting, verkeersongeval, roofoverval enz., waarbij de betrokkene met zijn ogen de van links naar rechts bewegende hand van de therapeut volgt, terwijl hij zich de gebeurtenis voor de geest haalt. Vooral bij emotionele problemen waarbij in de ontstaansgeschiedenis trauma’s een rol speelden werd EMDR door psychologen uitgetest en leidde dit tot goede resultaten.

Toepassingsgebieden van EMDR zijn:

Fantoompijn; Posttraumatische stress; Kinderen en jeugdigen; Traumatisch verlies; Fobieën en Angsten; Verslavingen.

Ik Moed gebruikt EMDR ook bij telkens terugkerende thema’s in het leven van de coachee. Vaak hebben we in onze jeugd overleving mechanismen aangeleerd die in het hier-en-nu niet meer werken. Door deze mechanismen/patronen bloot te leggen met de overtuiging die er bij hoort, kan er EMDR worden toegepast, waardoor er ruimte komt voor  nieuwe overtuigingen en nieuwe ervaringen.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Akkoord en doorgaan,  Weigeren Als u akkoord gaat, plaatsen wij cookies voor een optimale gebruikservaring op Ikmoed.nl. De website wordt relevanter en persoonlijker. Deze gegevens worden gebruikt om een meer gepersonaliseerde ervaring te bieden en om uw verblijfplaats rond onze website te volgen in overeenstemming met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming.
651