Omgaan met angsten

Met angst hebt je twee keuzes. Je kunt er voor weglopen en je kunt het onder ogen zien. Wanneer je van je angsten af wilt, is het zaak om ze te erkennen en ze te leren begrijpen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die last hebben van angsten. Hoe komt dat eigenlijk? Angsten maken deel uit van onze biologische erfenis. In de oertijd leefden onze voorouders in een wereld vol gevaren, zoals roofdieren, honger giftige planten etc. Ons brein heeft zich ontwikkeld in een omgeving waarin deze gevaren aanwezig waren en angsten functioneel waren. Het zijn eigenlijk overgebleven overlevingsinstincten uit de oertijd.

In onze huidige wereld nemen de angsten steeds meer toe. Eén van de factoren is onder andere de ‘sociale verbondenheid’ die we ervaren. De banden met andere mensen zijn minder stabiel geworden. Er zijn veel meer echtscheidingen, familieleden wonen verder uit elkaar. Steeds meer mensen wonen alleen. Mensen voelen zich onveiliger on de openbare ruimte. De eisen op materieel gebied zijn toegenomen en we hebben tegelijkertijd het gevoel dat we iets te kort komen. Dit gevoel wordt o.a. gevoed door de tv reclames, de tijdschriften, de sociale media etc. We krijgen steeds meer te zien hoe we zouden moeten zijn in plaats van dat je mag zijn wie je in essentie bent.

De angst die we tegenwoordig ervaren heeft vooral te maken met de overtuigingen die we in de loop van ons leven hebben gecreëerd met daaraan gekoppelde gedragspatronen. Door samen naar jouw overtuigingen en gedragspatronen te kijken en ze aan te pakken, ben je in staat je angsten te overleven.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Akkoord en doorgaan,  Weigeren Als u akkoord gaat, plaatsen wij cookies voor een optimale gebruikservaring op Ikmoed.nl. De website wordt relevanter en persoonlijker. Deze gegevens worden gebruikt om een meer gepersonaliseerde ervaring te bieden en om uw verblijfplaats rond onze website te volgen in overeenstemming met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming.
647